duminică, 25 aprilie 2010

Pe locuri... Fiti gata... START!!!

Despre noi

ZiggyTeam: Irina si Sorin (Mami si Tati), Andrei si Paul (nascuti in Nov-05, respectiv Mar-08, doi nazdravani, pusi pe sotii, vesnic curiosi)

Am descoperit, impreuna cu baietii, ca putem sa ne simtim bine, atat adultii, cat si copiii, sa cream legaturi trainice intre noi in tot timpul petrecut cot la cot, deasupra unui proiect comun.
Timpul petrecut alaturi de copilul tau se cumuleaza ca experiente, senzatii, cunostinte noi, astfel construiesti baza omului care va deveni, il pregatesti de tot ce ii va oferi viata.
De la aceasta idee, am inceput in sa dezvolt evenimente in jurul carora sa ne reunim si sa pregatim decoratiuni, prajituri, desene, care sa implice colorat, pictat, decorat, iar finalitatea sa fie Sarbatorile care urmau, o aniversare sau onomastica unei persoane dragi.

De ce sa lucram la proiecte alaturi de copii?

“Fac tot posibilul ca puiul meu sa fie atat de destept/ indemanatic/ antrenat pe cat ar trebui? Sa il las sa se joace la calculator? La ce sport sa il inscriu?” Sunt sigura ca v-au trecut cel putin o data prin minte aceste intrebari.
Am convingerea ca toate experientele copiilor din primii ani de viata, interactiunea cu cei din jur (fie ei oameni sau animale) ii marcheaza esential constiinta de adult.
In vremurile noastre, indiferent de situatia materiala sau educatie, sa fii parinte este o provocare diferita fata de ceea ce reprezenta in urma cu 50 de ani.

Ce este un proiect ?


Un proiect reprezinta studiul unei teme interesante pentru copii.
In cadrul familiei, proiectele sunt ceea ce starnesc curiozitatea copiilor, ce ii motiveaza sa fie atenti si despre care le face placere sa povesteasca.
Proiectele implica investigatie, aflarea raspunsurilor pentru eventuale intrebari, lectura materialelor legate de subiect (eventual, cand copilul invata sa citeasca, poate participa la toate aceste etape), deplasari in diverse locuri, discutii cu alte persoane (adulti si copii) care au cunostinte referitoare la subiect.
Proiectele deasemenea presupun documentare, colectare de informatii si imortalizarea experientei prin scrierea de povestiri, prin fotografii, sau inregistrari video.
In timp, aceste proiecte pot devenii traditii de familie.
Noi le vom numi astfel pe parcurs, in anii ce vor urma.

Cum abordam aceste proiecte ?

Am gasit descrierea detaliata a acestui subiect in ‘Teaching Your Child to Love Learning – A Guide to Doing Projects at Home’, scrisa de J. Harris Helm, S. Berg, P. Scranton in 2004. Ghidul este scris pentru parinti si pentru dascalii dornici sa sparga tiparele invechite ale sistemului de invatamant, dornici sa aplice ‘invatarea prin experimentare’.
Autorii spera ca prin expunerea etapelor de desfasurare a proiectelor, prin listarea beneficiilor lor vor convinge adultii sa repete aceste experiente, sa le aplice in cadrul familiilor lor si sa se bucure cu totii de realizari.
Daca vom petrece mai mult timp impreuna, vom identifica mai usor care sunt nevoile de invatare ale copiilor nostri, ce activitati le starnesc interesul si cum putem sa stimulam si sustinem eficient dorinta lor de invatare
Cu cat se strang mai multi copii in jurul unui subiect, cu atat impartasirea cunostintelor, a experientelor, dar si a realizarilor vor fi mai semnificative in ochii participantilor.

Cum se desfasoara un proiect?

Cei implicati studiaza detalii referitoare la subiectul proiectului.
In familia noastra, ne-am mobilizat in jurul Sarbatorilor, atat de Craciun, cat si de Paste (veti vedea realizarile noastre in postarile ulterioare).
Rezultatele documentarii starnesc discutii si curiozitati in cadrul familiei.
Indiferent de varsta, oricine poate participa in felul sau la dezvoltarea si la realizarea proiectelor.
Important este ca asteptarile sa fie aliniate la abilitatile fiecaruia.
Baiatul meu cel mare (4½ ani si-a pierdut rabdarea dupa o ora de decorat oua de Paste – nici macar nu am incercat sa il retin, cand a vrut sa plece de la masa de lucru.
Asteptarea mea era sa reziste cam 20 min (cat dureaza si o ‘ora’ de gradinita).
Pentru a-l motiva, a ales el modelele pe care sa le aplicam oualelor (din toate pozele pe care i le-am aratat salvate de mine de pe net).

Copiii afla raspunsuri la intrebari
In cadrul proiectelor, copiii invata sa foloseasca o varietate de mijloace prin care afla raspunsuri la intrebari, o abilitate care le va fi de mare folos pe parcursul vietii.
Cateva exemple de experiente care ajuta copii sa acumuleze raspunsuri sunt: cititul (in functie de varsta celor implicati, eventual copiilor mici li se vor face reprezentari grafice – pentru decoratiunile de Craciun, i-am pregatit baiatului meu o prezentare in PowerPoint, pentru a intelege care este finalitatea actiunii noastre); discutii cu ‘experti’ (adulti sau copii mai mari care au cunostinte si experiente de impartasit); deplasari la fata locului (un copil va intelege clar ce inseamna arat/semanat/plivit etc. numai cand va vedea pamantul prelucrat fie de oameni fie de masinarii)

Copiii rezolva probleme
Alta caracteristica a acestor proiecte este provocarea celor mici la rezolvarea problemelor ivite pe parcurs (cu asistenta parintilor, bineinteles) si la identificarea solutiilor si resurselor necesare.
Pentru copiii mici, rezolvarea problemelor se va materializa in reprezentarea invataturii – prin modelare, prin constructia de structuri, prin crearea unui mediu de joaca specific.

Copiii asimileaza invataturile
Desenul si schita sunt deasemenea caracteristici ale proiectelor.
Copiii deseaneaza ceea ce vad (indiferent de varsta, chiar si cei de 3 ani).
Scopul desenului nu este sa scoata la iveala artisti, ci sa dezvolte abordarea vizuala a subiectului.
Cand un copil deseneaza un fluture, el trebuie sa observe atent si sa retina forme, cum sunt legate diverse parti, ce este diferit la aceasta insecta.

Voi face urmatorul experiment (afirmat in cartea sus mentionata ca fiind real): diferenta dintre desenul facut inainte si dupa realizarea unui proiect este uimitoare, dezvaluind tot ce a acumulat cel mic pe parcurs.
Succesul proiectului este direct proportional cu alinierea complexitatii proiectului la preferintele si interesele copilului.
Am construit impreuna cu amandoi baietii (cel mare - 4½ ani, cel mic- 2 ani) un tractor tridimensional (cel mare a ales tipul mijocului de transport, dupa ce am oscilat intre Fulger McQuinn, Doc si alte masini din Bob Constructorul). Cel mic a fost extrem de amuzat in a-l desface exact acolo unde l-am lipit si a sfarsit prin a-l rupe in bucati, iar cel mare a facut un intreg scenariu in jurul tractorului, l-a colorat frumos si m-a provocat sa ii pun si fum, caci era incomplet (i-am lipit un smoc de vata in teava de esapament...).
Va urma o postare distincta pe aceasta tema.

Copiii finalizeaza proiectul
Este foarte important pentru un copil sa ‘duca la bun sfarsit’ un proiect, astfel incat sa existe sentimentul incheierii, al realizarii. Astfel copilul se va vedea ca un invatacel competent, isi va dezvolta increderea in sine si auto-aprecierea.
Toate pregatirile facute de familia noastra atat de Craciun, cat si de Paste, au constituit cadouri pentru bunici, matusi, prieteni dragi. Multumirile si incantarea acestora au fost o recompensa in plus fata de experientele acumulate in acest timp.
In cazul in care proiectele sunt nelimitate da durata sau se repeta periodic, parintii trebuie sa creeze situatii in care copiii vor fi provocati sa reflecteze si sa impartaseasca ce au acumulat (un jurnal, un colaj, o serbare in cadru restrans, o excursie etc).

Care vor fi beneficiile copilului meu in urma acestor proiecte?

Copilul tau va avea un motiv pentru a exersa abilitatile academice
Proiectele determina experiente semnificative de invatare pentru copii; acestea vor contribui la dezvoltarea lor intelectuala, ca avea un efect pe termen lung asupra atitudinii si conceptiei asupra invatarii.
Proiectele ofera un context si motivare copilului pentru a-si dezvolta abilitatile academice ca citire, matematica si scriere ca fiind extem de valoroase.
Aceste abilitati necesita exersare sustinuta pentru a atinge potentialul maxim.
Chiar daca proiectele nu vor acoperi toate ariile de dezvoltare ale copilului, ele vor inlesni in mod pozitiv si placut evolutia acestora.
Proiectele determina copiii sa se exprime, sa comunice, sa puna intrebari, sa caute sau sa ofere raspunsuri.
In locul temelor clasice, care ofera informatia ca atare, copilul va aplica abilitatile in scopul realizarii proiectului. Va avea o reprezentare clara a scopului pentru care este nevoie sa invete sa citeasca, sa scrie sau sa faca adunari.

Copilul va dezvolta o deschidere catre invatare
Copiii se nasc curiosi, dornici sa se bucure in totalitate de toate experientele. Un aspect important al proiectelor este mentinerea curiozitatii, a atitudinii fata de orice este nou, in scopul atingerii golului setat, in scopul preluarii de initiative si de asumare a responsabilitatilor.a
Chiar daca nu putem controla in totalitate experientele copiilor nostri, avem o influenta majora asupra ceea ce se intampla in cadrul caminului.
Dr. Katz sustine in Ghid ca ne nastem cu dorinta de a experimenta, de a invata, de a analiza, de a specula, de a face previziuni si asa mai departe.
Primii ani de scoala limiteaza aceasta dorinta, prin inducerea unui singur raspuns corect, repetitii si exercitii mecanice, prin memorare.
In mod aproape ironic, abia din gimnaziu copiii sunt provocati la cercetare, la realizarea de proiecte care necesita ipoteze, analize, identificarea unor concluzii.
Din pacate putini dascali reusesc trezeasca interesul elevilor pentru ceea ce predau.

Copilul va dezvolta increderea in sine
In acelasi timp cu abilitatile intelectuale, copilul va fi constient de capabiltatile sala, va avea incredere in ceea ce poate realiza. Sustinerea increderii in sine este vitala pentru dezvoltarea adultului.
Aceasta nu inseamna sa ii repeti copilului la nesfarsit cat este de special.
Increderea este acumulata prin depasirea obstacolelor, prin perseverenta si prin dezvoltarea compententelor necesare pentru a se descurca.
Proiectele le ofera copiilor nostri oportunitati pentru a-si cladi aceasta incredere in ei insisi, pentru a fi constienti de ce sunt in stare.

Copilul va creste dornic de cunoastere
In plus fata de toate avantajele, cei care au scris Ghidul sustin ca proiectele stimuleaza curiozitatea copiilor, de a experimenta si de a aprecia, in special ce gasesc in mediul accesibil lor.
Ritmul alert in care traim, le da rareori ocazia copiilor sa admire ceea ce ii inconjoara si sa isi puna intrebari. Ii supunem la activitati care presupun in principal acumularea de informatii alese de altii pentru ei, copii nu au ocazia sa discearna, sa gaseasca bucurie in ceea ce fac, ca reflecteze asupra temelor complexe (ex. viata, ciclul vietii).
Nimic nu poate egala uimirea de pe fata unui copil cand vede ca dintr-o samanta creste o planta (am facut o papusa cu parul din grau de Sf. Andrei – a fost o incantare) sau cum dintr-o punga plina cu piese, poate rezulta o masina de curse, pe care a putut sa o faca el singur!!

Care vor fi beneficiile mele ca parinte?

Vei petrece timp alaturi de copilul tau
Problema vremurilor noastre este ritmul in care ne traim viata, modul de organizare al activitatilor peste zi, imbinarea planului personal cu cel profesional. Din pacate dezvoltarea carierei se face in dezavantajul familiei (de cele mai multe ori), iar timpul alocat copiilor este redus seminificativ.
Cand vei planifica un proiect impreuna cu familia, iti iei angajamentul ca vei participa si astfel ti-ai rezervat din bugetul de timp o vreme in care atentia ta va fi dedicata copilului.
Nevoia de informatie si de sustinere nu va putea fi amanata, activitatile voi trebui realizate si cu ocazia desfasurarii proiectului, toata familia va fi reunita intr-un singur scop.

Vei descoperi un tovaras de invatare
Un alt avantaj este sa iti vezi copilul cum invata ceea ce tu apreciezi, ceea ce tu crezi ca este important.
Din cauza incarcarii memoriei cu teorie, a testarilor repetate si a modalitatilor de notare, copiii sunt privati (sau li se limiteaza accesul prin scaderea numarului de ore) de experiente precum Arta, Musica, Educatie Fizica.
Nu te poti baza numai pe experientele acumulate in scoala de copilul tau pentru a-si dezvolta un fond bogat in aceste domenii.
Va trebui sa fii permanent in alerta sa vezi catre ce se indreapta interesul lui (fie un instrument, fie un sport) si sa te adaptezi rapid si sa explorati impreuna acest domeniu.
Daca parintele nu are deja o preferinta, s-ar putea sa descopere un proiect pe care sa il faca alaturi de copilul sau, sa impartaseasca o pasiune.
Vor fi situatii in care copilul iti va oferi informatii referitoare la un subiect in cadrul caruia cunostintele parintelui pot fi limitate. Cu siguranta, va fi o experienta cel putin interesanta pentru adult sa afle pentru prima data cunostinte din perspectiva copilului.
De exemplu, in timpul unei vizite la aeroport, un copil a observat o gaura intr-un avion si a intrebat despre ea. Aceasta descoperire a dus la o explicatie referitoare la o defectiune a sistemului de venitlatie a avionului. Adultii nu stiau explicatia in momentul comunicarii copilului.
Stimularea curiozitatii si interesului sunt benefice atat copilului, cat si a parintelui.
Exista adevar in spatele afirmatiei: ‘Copiii te mentin tanar!’.
In timpul proiectelor, va trebui sa interactionezi cu oameni avand diverse ocupatii si preocupari.
Vei face echipa alaturi de copil, in scopul documentarii, va trebui sa comunicati curiozitatile, sa filtrati raspunsurile.
Identificarea proiectelor pot servi ca o structura de transmitere a cunostintelor si a valorilor decat lasarea lor la voia intamplarii.

Vei intari legaturile dintre membrii familiei
Pentru noi, parintii, cel mai mare avantaj al realizarii de proiecte este efectul acestora asupra familiei. In timp ce lucrezi alaturi de copilul tau, ii vei descoperii trasaturile forte si preocuparile. Unii parinti au ajuns sa afirme ca au ajuns sa isi aprecieze copilul ca persoana, datorita umorului, a felului de a comunica, datorita descoperirii personalitatii deja formate.
In timp ce eu incepusem sa am mustrari de constiinta ca l-am tinut prea mult pe fiul meu cel mare in bucatarie inaintea Craciunului (decorand impreuna figurine specifice de turta dulce), m-a surprins intr-o zi la inceputul lui ianuarie ca vine din casa unde se juca la mine in bucatarie. M-a intrebat ce gatesc si daca ii dau voie sa stea langa mine. Am fost curioasa daca are nevoie de ceva sau daca avea vreo pofta… Mi-a spus senin : ‘Nu! Vreau doar sa stam de vorba!’ Din gurita unui copil de 4 ani a sunat incredibil.

Reprezinta aceste proiecte modul de rezolvare al oricarei probleme? Bineinteles ca nu!
Copiii au nevoie deasemenea de multe alte experiente, inclusiv ajutor la teme sau facilitarea accesului la experti.
Totusi, proiectele pot imbogati foarte mult viata de familie, pot construi legaturi intre tine si copil si pot netezi drumul catre maturizare, catre adultul independent.

Am fost extrem de incantata cand am gasit aceasta carte.
Confirmarea din partea unor pedagogi ca abordarea noastra este benefica tuturor celor implicati m-a motivat sa impartasesc experientele traite alaturi de familie.
Imi doresc ca proiectele noastre sa va motiveze, sa va mobilizeze si sa va faca sa va bucurati de timpul petrecut alaturi de cei mici.

Astept cu nerabdare sa imi transmiteti comentariile voastre; care proiecte va plac, care nu; daca vreti detalii suplimentare; (Ce mult m-as bucura!) daca unele proiecte va motiveaza sa le faceti si voi si sa postati rezultatul.